Medicina muncii - Silicoza - boala profesionala
Silicoza este una dintre cele mai cunoscute si frecvente boli profesionale.
Silicoza este o boala cronica pulmonara profesionala, incurabila, determinata de patrunderea si acumularea in plamani a pulberilor care contin dioxid de siliciu liber cristalin (SiO2) si de reactia plamanilor la prezenta acestor pulberi. Este cea mai raspandita pneumoconioza colagena, situandu-se pe locul intai in cadrul morbiditatii mondiale prin boli profesionale.
Dioxidul de siliciu (SiO2) este un mineral cu larga raspandire care intra in constitutia scoartei terestre. Se formeaza din siliciu si oxigen in conditii de presiune si temperatura crescute si se prezinta sub doua forme: formele cristaline si formele amorfe.
Riscul aparitiei silicozei este in industria miniera a neferoaselor, in minele de carbune, carierele de materiale silicioase, cariere de cuart, industria sticlei, portelanului, gresie, granit, la prelucrarea acestora, prelucrarea uscata a minereurilor, la perforarea tunelurilor, in industria metalurgica la sablaj, slefuitul cu ajutorul pietrelor naturale, sablare cu nisip, lucratorii din oricare alt loc de munca unde exista expunere la pulberi cu continut de SiO2 liber cristalin.
Silicoza este o afectiune ireversibila, iar evolutia ei este lenta si progresiva, de la 5 pana la 20 ani. In cazul in care muncitorii nu mai sunt expusi, complicatiile, ca emfizemul pulmonar, bronsita cronica, insuficienta respiratorie, pot aparea mai tarziu, deoarece particulele de dioxid de siliciu nu isi inceteaza agresivitatea odata cu distrugerea macrofagelor care le-au fagocitat. Evolutia silicozei nu se opreste dupa scoaterea persoanei afectate din mediul cu praf silicogen, ci doar isi incetineste evolutia.
La muncitorii expusi la pulberi cu o concentratie mare de bioxid de siliciu liber cristalin se intalnesc si forme de boala cu evolutie rapida, evolutia bolii poate fi de 1-5 ani.
Simptomatologia silicozei consta in manifestari respiratorii: dispnee de efort, dureri toracice, tuse mult timp uscata, apoi insotita de expectoratie, uneori cu sange (hemoptizii). Pot aparea si manifestari generale de tip astenie fizica, scadere ponderala etc.
Simptomatologia formei acute poate aparea in conditiile suprapunerii unei infectii acute respiratorii si consta in: febra, tuse productiva, dispnee progresiva si severa, pierdere ponderala. Rapid se dezvolta insuficienta respiratorie ce nu raspunde la tratamentul cu corticosteroizi. De asemenea pot exista si simptomele cordului pulmonar cu hipoxemie.
In cea mai mare parte silicoza este descoperita la examenele radiologice pulmonare periodice pe care le efectueaza muncitorii expusi la astfel de noxe.
Exista mai multe grade de silicoza, simptomatologia gradului I este caracterizata prin tuse, dispnee, scaderea capacitatii fizice de efort, aparitia nodulilor pulmonari de diferite dimensiuni si confluenta unora la examenul radiologic. Silicoza poate evolua catre stadiile II sau III cu etape intermediare I/II si II/III, avand o gravitate din ce in ce mai mare.
Lucratorii expusi vor fi examinati sistematic de catre medicul de medicina muncii, dupa intervale stabilite prin reglementari medicale legale. Diagnosticul de suspiciune il pune medicul de medicina muncii (medicul de intreprindere) in concordanta cu rezultatele controlului medical periodic sau efectuat de clinicile de specialitate de Boli Profesionale si este confirmat de catre Comisia de Silicoza teritoriala. In cazul confirmarii, lucratorul isi poate: mentine activitatea cu schimbarea obligatorie a locului de munca, pensionare gradul III pentru boala cu drept de munca sau pensionare efectiva pentru boala.
Nu exista un tratament curativ al acestei boli, insa complicatiile pot fi tratate (ex. antibiotice impotriva infectiilor respiratorii sezoniere, simptomatice de tip bronhodilatatoare, antiinflamatorii expectorante etc). Complicatiile silicozei sunt reprezentate de: complicatii infectioase respiratorii, bronsita cronica, emfizemul pulmonar, pneumotoraxul, insuficienta respiratorie, cordul pulmonar cronic.
RODOCTOR MEDICAL CENTER vă oferă un pachet complet care include examenul clinic medical și evaluarea psihologică la prețuri accesibile. Atât evaluarea psihologică cât şi examenul clinic medical se pot realiza la sediul firmei beneficiare în condițiile în care există un spațiul adecvat în care să se deruleze aceste activități, cât şi la sediul nostru.