Blogul lui Dr Rusu Oana

Medicină internă - Ecografia Doppler de membre inferioare

 

O ecografie Doppler utilizează unde de sunet de înaltă frecvență pentru a măsura cantitatea de flux sangvin din artere și vene. Arterele, venele, împreună cu tot patul vascular (capilare, venule, arteriole etc) asigură circulația sângelui în întreg organismul uman. O circulație sangvină optimă este indispensabilă funcționării normale a tuturor organelor. Patologia vasculară este complexă și necesită investigații de specialitate.
Studiile privind fluxul vascular, cunoscute și ca studii de flux sanguin, pot detecta un flux anormal în interiorul unui vas de sânge.

Acest lucru ajută la diagnosticarea și tratarea unei varietăți de afecțiuni, cea mai frecventă este patologia trombotică, cu apariția trombozelor în diferite sectoare vasculare (apariția cheagurilor de sânge), precum și patologia aterosclerotică (depunerea plăcilor de aterom la diferite nivele arteriale) cu sau fără apariția trombozelor secundare.

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.7584" N, 26° 3' 6.048" E
RO

Medicina muncii - Acordarea primului ajutor in cazul arsurilor chimice

Arsura chimica este consecinta contactului direct cu celulele vii, al unor agenti chimici, caustice sau corozive (substante acide, baze sau anhidride care intra in reactie chimica cu efecte termice).

Agentii cel mai des intalniti includ: acidul sulfuric, care se gaseste in produsele de curatat toaleta, hipocloritul de sodiu din produsele de inalbire si hidrocarburile halogenate, cum sunt cele din produsele de indepartat vopseaua. Acidul fluorhidric poate produce rani foarte adanci, care nu dor decat la un anumit timp de la expunere. Acidul formic poate produce descompunerea unui număr important de globule roșii.

ATENTIE! Nu incercati sa neutralizati substanta chimica cu o alta substanta chimica, exista posibilitatea ca la combinarea substantelor sa se elibereze caldura ce poate provoca alte leziuni.

Etapele acordarii primul ajutor sunt:

  • Se va solicita ajutor medical specializat, apeland la 112, descriind produsul chimic (recipientul cu produsul chimic se va pastra pentru identificare), si locul accidentului.
  • Inaintea acordarii primului ajutor trebuie sa ne asiguram ca purtam manusi de unica folosinta, sterile.
  • ...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.7296" N, 26° 3' 6.1236" E
RO

Medicina muncii - Acordarea primului ajutor in cazul arsurilor provocate de curentul electric

Arsura este consecinta contactului direct cu celulele vii al curentului electric, care trecand prin tesuturi se transforma in energie termica.

Arsura prin curent electric apare in urma trecerii curentului electric prin corpul uman sau prin  producerea unui arc electric. Tesuturile interne ale corpului sunt bune conducatoare de electricitate, bariera principala la trecerea curentului venind din partea pielii. Pielea uscata este un bun izolator si prezinta o rezistenta mai mare spre deosebire de pielea umeda. Arsurile apar in locurile de intrare/iesire ale curentului, la nivelul mucoaselor etc.

ATENTIE!
Nu atingeti victima care se afla in contact cu sursa de curent electric. Prima manevra pe care trebuie sa o efectueze salvatorul este scoaterea accidentatului de sub actiunea curentului electric. Nu miscati eventualele fire care se afla in apropierea victimei. Daca nu se poate intrerupe curentul de la sursa (accidentul are loc in aer liber), asteptati echipele de interventie dotate cu echipament adecvat.

Daca accidentul are loc intr-o incapere (birou, hala de productie, banda de productie, acasa etc), inchideti sursa de curent inainte de a va apropia de victima.

Daca accidentul a fost produs de un aparat, utilaj etc, inainte de a scoate din priza asigurati-va ca stecherul sau cablul aparatului nu sunt fara izolatie.

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.6756" N, 26° 3' 6.084" E
RO

Medicina muncii - Acordarea primului ajutor in cazul arsurilor si oparirilor

Aceste situatii pot aparea frecvent in timpul activitatilor specifice unor locuri de munca, de aceea este important sa se cunoasca procedura acordarii primului ajutor.

Nu se poate aprecia din primul moment gravitatea arsurii, de aceea, intotdeauna trebuie cerut ajutor medical specializat, mai ales daca arsura afecteaza fata, gura, capul, gatul, mana, picioarele, regiunea genitala sau mai mult de una din partile importante ale corpului, precum si daca sunt afectati copii sau persoanele in varsta.

Arsura sau oparirea este consecinta contactului direct cu celulele vii, al unor agenti termici (solide, gaze, vapori, lichide, flacara).

Clasificarea arsurilor:

  1. Arsurile de gradul I: constau in inrosirea sau decolorarea suprafetei pielii, inflamatie medie si durere. Arsurile de gradul I sunt limitate la straturile foarte superficiale ale pielii, si se rezuma de fapt la iritarea terminatiilor nervoase din piele, ceea ce explica inrosirea, incalzirea, umflarea si durerea ce se resimte pe zona afectata.

Etapele acordarii primul ajutor sunt:

  • Inaintea acordarii primului ajutor trebuie sa ne asiguram ca purtam manusi de unica folosinta, sterile.
  • ...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.7008" N, 26° 3' 6.0084" E
RO

Medicina muncii - Primul ajutor, asezarea victimei in pozitia de siguranta

Ce observati?

  • Victima nu are reactii, dar respira normal.

 

Ce trebuie facut?

1. Intoarceti victima in pozitția de siguranta.

2. Cereți cuiva sa alerteze serviciile de urgenta. Daca sunteti singur, mergeti sa cautati ajutor.

3. Verificati regulat respiratia victimei.

 

Pozitia de siguranta - tehnica:

  • Daca victima este inconstienta si respira normal, intoarceti-o in pozitia de siguranta.
  • ...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 1.0284" N, 26° 3' 6.066" E
RO

Medicina muncii - Silicoza - boala profesionala

Silicoza este una dintre cele mai cunoscute si frecvente boli profesionale.

Silicoza este o boala cronica pulmonara profesionala, incurabila, determinata de patrunderea si acumularea in plamani a pulberilor care contin dioxid de siliciu liber cristalin (SiO2) si de reactia plamanilor la prezenta acestor pulberi. Este cea mai raspandita pneumoconioza colagena, situandu-se pe locul intai in cadrul morbiditatii mondiale prin boli profesionale.

Dioxidul de siliciu (SiO2) este un mineral cu larga raspandire care intra in constitutia scoartei terestre. Se formeaza din siliciu si oxigen in conditii de presiune si temperatura crescute si se prezinta sub doua forme: formele cristaline si formele amorfe.

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.5316" N, 26° 3' 6.0264" E
RO

Medicina interna - Boala polichistica a rinichilor

Boala polichistica a rinichiului este o afectiune genetica caracterizata de aparitia unor formatiuni chistice multiple, care confera rinichiului un aspect asemanator ciorchinelui de strugure. Forma rinichiului polichistic este neregulata. Chisturile variaza in functie de dimensiune si pot creste foarte mult in timp.

Formatiunile chistice se prezinta sub diferite dimensiuni si, uneori, pot exercita un sindrom de compresiune asupra rinichilor cu aparitia in timp a insuficientei renale cronice. Chisturile renale sunt niste formatiuni benigne, pungute pline cu lichid sau material semilichid dezvoltate in plin parenchim renal fara a comunica cu bazinetul. Acestea au peretii captusiti de un epiteliu. Aceste chisturi pot afecta atat corticala, cat si medulara renala. Daca o persoana are multe chisturi sau dimensiunile acestora sunt foarte mari, ele pot afecta rinichii si, implicit, functia lor.

Boala poate fi insotita si de alte afectiuni congenitale, precum polichistoza pancreatica, hepatiacă sau malformații vasculare cerebrale.

Exista trei tipuri de boala polichistica renala:

...

Locaţia

Medicina Muncii Doctor Oana Rusu
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.9168" N, 26° 3' 6.0264" E
RO

Medicina muncii - Bolile profesionale

Boala profesionala este afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii. Factorii determinanti sunt agentii nocivi fizici, chimici, biologici ori psihosociali caracteristici locului de munca, precum si  suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului in procesul de munca, indiferent de tipul de contract de munca existent intre angajator si angajat. Sunt considerate de asemenea boli profesionale afectiunile produse in conditiile enuntate mai sus, afectiuni suferite de elevi, studenti, ucenici, in timpul efectuarii practicii.

Medicul specialist care suspecteaza o boala profesionala cu prilejul oricarei prestatii medicale (examene medicale profilactice, consultatii medicale de specialitate) completeaza fisa de semnalare si trimite bolnavul cu aceasta fisa la unitatea sanitara de medicina muncii, respectiv clinica de boli profesionale in vederea precizarii diagnosticului de boala profesionala.

Cercetarea in vederea stabilirii diagnosticului se face de catre un medic specialist de medicina muncii si se finalizeaza prin completarea fisei de semnalizare care va fi trimisa la autoritatea de sanatate publica judeteana/ teritoriala. Comunicarea persoanelor semnalate cu boala profesionala si declansarea procedurii de cercetare a bolii profesionale intra in responsabilitatea Directiei de Sanatate Publica, iar constituirea dosarelor de cercetare intra in responsabilitatea medicului de medicina muncii al clinicii din care face parte.

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.474" N, 26° 3' 6.0264" E
RO

Medicina interna - Diabetul zaharat, obezitatea si aparitia bolilor cardiovasculare

Diabetul zaharat este o afectiune cronica ce poate genera o serie intreaga de complicatii, fiind cea mai frecventa afectiune endocrina si una dintre cel mai des intalnite boli cronice netransmisibile. Diabetul influenteaza negativ evolutia pacientului si calitatea vietii sale, mai ales cand nu este controlat terapeutic, iar prezenta acestei afectiuni conduce la un risc cardiovascular ridicat, reprezentand principala cauza de morbiditate si mortalitate in randul pacientilor cu aceasta boala.

Diabetul zaharat reprezinta o tulburare a metabolismului glucidic, cu mecanisme complexe de aparitie a bolii si complicatiilor sale. Dupa ingerare, glucoza rezultata din alimente intra in circulatia sangvina, iar pentru a ajunge si a actiona in celule, aceasta are nevoie de insulina, hormon produs de celulele pancreatice. Caracteristica principala a diabetului zaharat tip 2 este faptul ca organismul nu poate folosi eficient insulina. La inceput, pancreasul compenseaza producand mai multa insulina, dar cu timpul, pe masura ce boala evolueaza, acesta nu mai poate tine pasul, iar valorile glicemiilor incep sa creasca. Insulina este cel mai important hormon in metabolismul glucidelor, favorizeaza fixarea glucozei la nivelul celulelor. Un rol important in mecanismul acestei afectiuni il detine si obezitatea, prin aparitia rezistentei la in insulina, mai precis rezistenta exercitata de celulele adipoase la actiunea insulinei produsa de pancreas.

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.5028" N, 26° 3' 6.0264" E
RO

Medicina interna - Litiaza renala si colica renala

Inainte de a vorbi de colica renala, trebuie precizat faptul ca aparatul urinar este format din rinichi, uretere (conductele care conduc urina produsa de rinichi in vezica urinara), vezica urinara si uretra (conductul prin care urina ajunge la exterior).

Colica renala este manifestarea zgomotoasa sau mai putin agresiva a existentei unei litiaze urinare subiacente.

Colica renala tipica se manifesta prin durere intensa lombo-abdominala (in flancuri), produsa de iritatia renala sau ureterala, cauzata de pasajul pietrelor (calculilor) prin bazinet, uretere, uretra. Se poate insoti de stare generala alterata, manifestari extraurinare (greata, varsaturi, tranzit abdominal accelerat), si / sau febra, mai ales daca se asociaza si o infectie urinara. Este de precizat faprul ca litiaza urinara sau microlitiaza pot favoriza aparitia un mod frecvent a infectiilor de tract urinar!

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.78" N, 26° 3' 6.0264" E
RO

Pagini

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon