Medicina interna - Infectiile acute ale cailor respiratorii superioare
Infectiile acute ale cailor respiratorii superioare reprezinta infectiile brusc aparute ce cuprind simultan sau secvential segmente superioare ale cailor prin care circula aerul spre plamani: nas, sinusuri, urechea medie, gat, amigdale.
Acestea sunt infectii in special virale, autolimitate, iar simptomele cele mai des intalnite sunt stranutul, obstructia nazala, rinoreea, usturimea in gat, respirație suieratoare sau dificila, tusea cu sau fara expectoratie, febra, durerile de cap, durerile musculare si astenia fizica.
Infectiile acute ale cailor respiratorii superioare sunt:
- Rinita declansata de virusuri. Simptomele principale sunt rinoree, cefalee si stranut.
- Faringita acuta este una din cele mai intalnite afectiuni din zona buco-nazala si reprezinta o inflamatie acuta a orofaringelui (angina), cauzata de infectii virale si bacteriene. Infectiile bacteriane sunt provocate de germeni cum ar fi streptococul, stafilococul sau o bacterie din genul Haemophilus. De retinut aspectul legat de streptococul beta hemolitic in special, o tulpina bacteriana mai agresiva si care poate da infectii cu aparitia complicatiilor pe termen lung. Faringita acuta se manifesta prin durerea care este intensificata la inghitire si poate fi insotita de senzatia de prurit si gat uscat, senzatie de oboseala, indispozitie si febra sau subfebra. Se transmite pe cale aeriana, prin picaturile de saliva ale bolnavilor care tusesc si stranuta, dar si prin contactul cu suprafete contaminate. De asemenea, bacteria se poate transmite şi prin alimente infectate.
- Sinuzita acuta este intodeauna secundara unei rinite si debuteaza brusc, la 3-5 zile dupa aceasta, prin febra 39°C ÷ 40°C, durere faciala in zona fruntii si a obrajilor (zona de proiectie a sinusurilor frontale), febra, obstructie nazala si rinoree mucopurulenta. Spre deosebire de restul afectiunilor cailor respiratorii superioare, sinuzita are o etiologie predominant bacteriana. Aparitia ei este favorizata de existenta unor malformatii sau afectiuni preexistente la nivelul sinusurilor, cornetelor nazale etc. Necesita tratament antibiotic, dar numai la recomandarea medicului si dupa o examinare clinica si paraclinica amanuntita.
- Otita medie acuta: presupune inflamatia urechii medii, iar agentul etiologic este bacterian (Streptococus pneumonie, Haemophilus influenzae, Stafilococul auriu etc). Debutul este acut, deseori precedat de semnele unei infectii respiratorii acute. Febra este ridicata (39°C), oscilanta. Otalgia este paroxistica, pulsatilă și evoluează in pusee cu intervale in care durerea se atenueaza sau dispare complet. Alte simptome sunt presiune si durere in urechi si limitarea auzului.
- Tonsilita (amigdalita, angina amigdaliana) declansata de diverse tulpini bacteriene, de exemplu streptococul piogen. Simptomele sunt : amigdale inflamate, dureroase, acoperite de o pelicula purulenta, disfagie ,adenopatie satelita dureroasa, febra si cefalee;
- Laringita este declansata de virusuri, bacterii, alergii, boli ale esofagului suprasolicitarea corzilor vocale. Simoptome : tuse, dureri de gat, raguseala (disfonia).
Locaţia
RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.8628" N, 26° 3' 6.066" E
See map: Google Maps
RO