Medicină internă - Ecografia Doppler Vascular de aortă abdominală

Deoarece poate fi realizată rapid și este non-invazivă, ultrasonografia joacă un rol important în explorarea aortei abdominale, de la nivelul diafragmului până la bifurcația acesteia.

Aorta este cea mai mare artera a organismului uman. Se întinde de la valva aortică (de la nivelul cordului) până în treimea mijlocie a abdomenului, unde se bifurcă în cele două artere iliace comune. Transportă sângele oxigenat necesar metabolismului organismului.

Dimensiunile aortei diferă în funcție de vârstă, sex și suprafața corporală. Înaintarea în vârstă duce la o dilatare ușoară și generalizată a aortei (ectazia aortei). Se consideră ca diametrul maxim al aortei ascendente nu trebuie sa depășească 4 cm. Peretele aortei are trei straturi: stratul interior sau intima, stratul mijlociu numit medie și cel exterior numit adventice.

Anevrismul aortei reprezintă o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu tendința la expansiune și ruptură. El poate afecta toate segmentele aortei. Prin consens, se vorbește de anevrism atunci când diametrul segmentului dilatat este cu 50% mai mare decât cel normal pentru zona respectivă (pentru aorta abdominală de la 3 cm și pentru aorta ascendentă de la 4,5 cm).

Investigația este recomandată pentru screeningul și urmărirea anevrismului de aortă abdominală evidențiind forma, dimensiunea și localizarea leziunii, prezența de trombi intraluminal și caracteristicile acestora. Cu toate acestea, valoarea sa este limitată în planificarea intervenției chirurgicale.

Ecografia de aortă abdominală se realizează la pacienți >55 ani, fumători, hipertensivi, sex masculin și cu istoric familial de boală anevrismală și când există suspiciuni sau afecțiuni ale aortei.

  • pentru evaluarea ateromatozei (depunere de grăsimi pe pereții interiori ai arterei);
  • anevrism - pereții aortei formează o dilatație saculară;
  • disecție - pătrunderea unui flux de sânge între peretele intern și cel extern ai aortei.

Aorta abdominală se găsește profund în abdomen, deci imaginea sa poate fi obținută destul de dificil. Pentru a ușura trecerea ultrasunetelor până la nivelul la care se află aorta, pacientul trebuie să urmeze câțiva pași pentru o perioada de 3 zile înaintea investigației, această pregătire consta în:

  • evitarea băuturilor acidulate (inclusiv a apei carbogazeificate) sau a alimentelor care fermentează/balonează (fructe sau legume crude, varză, fasole, prăjeli);
  • administrarea unei medicații de reducere a meteorismului abdominal;

În timpul investigației, pacientul trebuie să descopere zona abdominală, apoi să se poziționeze în decubit dorsal. O sondă va fi întrebuințată de către medic pe abdomenul pacientului, folosindu-se un gel special care ajută ultrasunetele să transmită mai bine ecourile. Investigația poate dura între 15 și 30 de minute, în funcție de claritatea imaginii și de numărul de măsurători speciale necesare.

Investigarea aortei abdominale prin ecografie Doppler oferă informații utile în diagnosticarea patologiei specifice, precum și în orientarea terapeutică ulterioară.

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.6468" N, 26° 3' 5.8932" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon