Medicina interna - Diabetul zaharat, obezitatea si aparitia bolilor cardiovasculare

Diabetul zaharat este o afectiune cronica ce poate genera o serie intreaga de complicatii, fiind cea mai frecventa afectiune endocrina si una dintre cel mai des intalnite boli cronice netransmisibile. Diabetul influenteaza negativ evolutia pacientului si calitatea vietii sale, mai ales cand nu este controlat terapeutic, iar prezenta acestei afectiuni conduce la un risc cardiovascular ridicat, reprezentand principala cauza de morbiditate si mortalitate in randul pacientilor cu aceasta boala.

Diabetul zaharat reprezinta o tulburare a metabolismului glucidic, cu mecanisme complexe de aparitie a bolii si complicatiilor sale. Dupa ingerare, glucoza rezultata din alimente intra in circulatia sangvina, iar pentru a ajunge si a actiona in celule, aceasta are nevoie de insulina, hormon produs de celulele pancreatice. Caracteristica principala a diabetului zaharat tip 2 este faptul ca organismul nu poate folosi eficient insulina. La inceput, pancreasul compenseaza producand mai multa insulina, dar cu timpul, pe masura ce boala evolueaza, acesta nu mai poate tine pasul, iar valorile glicemiilor incep sa creasca. Insulina este cel mai important hormon in metabolismul glucidelor, favorizeaza fixarea glucozei la nivelul celulelor. Un rol important in mecanismul acestei afectiuni il detine si obezitatea, prin aparitia rezistentei la in insulina, mai precis rezistenta exercitata de celulele adipoase la actiunea insulinei produsa de pancreas.

Diabetul zaharat, din punct de vedere fiziopatologic, este de doua tipuri:

  • tipul 1 - insulinodependent, de natura autoimuna, specific copiilor si tinerilor, in care exista  autoanticorpi anti celula pancreatica, ce determina distrugerea a mai mult de 90% din celulele beta-pancreatice Langerhans;
  • tipul 2 - insulinonecesitant, specific adultului, in care rolul dominant este jucat de fenomenul de insulinorezistenta, ce in timp predispune la hiperinsulinemie si la epuizarea celulelor beta-pancreatice. In acest caz, apare deficitul de secretie de insulina, moment in care devine necesar tratamentul insulinic.

Suspiciunea prezentei diabetului zaharat apare clasic in prezenta unor semne majore: setea exagerata (polidipsie), urinare in exces (poliurie), apetit crescut (polifagie), gura uscata, scadere in greutate si tulburari de vedere. Aceste simptome apar frecvent la valori glicemice relativ mari (250-300 mg/dl).

Diabetul zaharat  este un factoc de risc foarte important in aparitia bolilor cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare sunt afectiuni cronice, fara semne si simptome vizibile pana in stadii avansate ale bolii sau instalarea complicatiilor si constituie una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. In cazul pacientilor cu diabet zaharat, incidenta acestora este crescuta si trebuie foarte bine evaluat riscul cardiovascular pe termen lung si scurt. Aparitia complicatiilor cardiovasculare trebuie avuta in vedere, mai ales ca ele pot fi cu simptome atipice, dar cu evolutie grava. De exemplu, infarctul miocardic acut poate sa nu se insoteasca de simptomele caracteristice (asa numitul infarct miocardic silentios), ducand in eroare pacientul si intarziind diagnosticarea lui.

Infarctul miocardic, leziunile de ateroscleroza, macro si microangiopatia diabetica, hipertensiunea arteriala, neuropatia vegetativa cardiovasculara si cardiomiopatia diabetica sunt complicatii cardiovasculare asociate cu diabetul.

Majoritatea pacientilor cu diabet zaharat prezinta simptome coronariene si invers, multi pacienti cu boala coronariana au diabet sau toleranta alterata la glucoza (asa zisul prediabet).

Complicatiile cardiovasculare cu consecinte fatale apar in jumatate din cazurile de diabet de tip 2. Problemele cardiovasculare in diabet sunt accentuate de asemenea si de factorul obezitate, asociat adesea cu aceasta afectiune. Este important de constientizat faptul ca persoanele supraponderale si obeze sunt mai predispuse la boli cardiovasculare, chiar daca nu prezinta alti factori de risc (fumat, colesterol crescut, rude cu antecedente cardiovasculare etc). Excesul de greutate suprasolicita inima, determina rezistenta la insulina, cresterea tensiunii arteriale, cresterea colesterolului (mai precis LDL colesterol), sau aparitia diabetului. Astfel, scaderea in greutate este una din cele mai bune variante aflate la dispozitia pacientului obez in vederea scaderii riscului de boala cardiovasculara (dar si de alte boli).

In cazul pacientilor cu diabet zaharat, pe langa afectarea vasculara determinata de hiperglicemie, pacientii pot  asocia frecvent si alti factori de risc pentru bolile cardiovasculare: fumat, hipertensiune arteriala, dislipidemie.

Dislipidemia se intalneste frecvent la persoanele cu diabet si constituie un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Prezenta in cantitati mari a glucozei in sange pentru perioade indelungate de timp produce anumite modificari ce afecteaza vasele sanguine, atat pe cele de calibru mare cat si pe cele mici. Pe langa un nivel foarte ridicat de glucoza in sange, in diabet are loc si cresterea periculoasa a nivelului de colesterol LDL si lipide totale. De asemenea, este favorizata depunerea grasimilor pe peretii sangvini, dar si la nivel hepatic.

Diagnosticul diabetului zaharat poate fi pus inclusiv de catre medicul specialist (medicina interna, endocrinolog, diabet si bolide nutritie, cardiolog, medicina muncii) in urma consultului de specialitate, prin efectuarea testului de glicemie a jeun (din sange recoltat pe cale venoasa sau pe glucometru), testarea hemoglobinei glicozilate, testul de provocare la glucoza plus testele paraclinice efectuate in vederea depistarii complicatiilor: efectuarea unei electrocardiograme (EKG) pentru verificarea eventualei afectari coronariene, ecocardiografie, testul de efort, ecografii Doppler vaasculare (de artere carotide, artere renale), angiografii etc. Evaluarea altor elemente ale bolii poate presupune: consult diabetologic/endocrinologic, consult nefrologic, oftalmologic, neurologic.

Obezitatea, diabetul zaharat si bolile cardiovasculare sunt o parte din „bolile secolului XXI”!

Va asteptăm la RODOCTOR MEDICAL CENTER din Policlinica APACA pentru verificarea glicemiei, a tensiunii arteriale, efectuarea unei electrocardiograme (EKG), a unei ecografii abdominale, pentru reducerea ratei de aparitie a complicatiilor in cazul bolilor cardiovasculare!

Examenul clinic de rutina in cadrul RODOCTOR MEDICAL CENTER duce la diagnosticarea timpurie si reduce aparitia complicatiilor diabetului in cadrul bolilor cardiovasculare.

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.5028" N, 26° 3' 6.0264" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon