Medicina interna - Infectiile respiratorii
Odată cu sezonul rece si cu aparitia umezelii, capacitatea de aparare a organismului scade, iar infectiile respiratorii sunt frecvent intalnite si reprezinta mai mult de jumatate din afectiunile pentru care se solicita asistenta medicala. Infectiile respiratorii afecteaza in special caile aeriene superioare: nasul, sinusurile, faringele si laringele, dar pot afecta si caile respiratorii inferioare, mergand pana la forme severe de pneumopatii.
Infectiile respiratorii reprezinta printre cele mai frecvente afectiuni care se manifesta des la adulti si copii. Virusurile respiratorii conduc pana la 90% din infectiile respiratorii acute la copil. Peste 400 de virusuri pot afecta aparatul respirator in special in sezonul rece.
Infectiile respiratorii apar de regula in asociere cu alte patologii ale cailor respiratorii, se pot manifesta sub forma acuta, subacuta sau cronica. Formele clinice ale infectiile respiratorii acute sunt:
- Infectiile acute ale cailor respiratorii superioare, cum ar fi: guturaiul, faringita acuta, otita acuta, sinuzita acuta. Acestea sunt infectii virale autolimitate, iar simptomele cele mai des intalnite sunt stranutul, obstuctia nazala, rinoreea, usturimea in gat, tusea frecvent seaca sau moderat productiva, febra sau subfebra, durerile de cap (cefaleea), durerile musculare (mialgiile) si astenia fizica.
- Infectii acute ale sistemului respirator inferior sunt determinate de virusuri, bacterii si mai rar de fungi sau protozoare. Majoritatea acestor infectii apar pe cale aerogena si numai o proportie redusa din cele bacteriene sunt hematogene - metastaze septice pulmonare in cursul septicemiilor. Infectiile acute ale sistemului respirator inferior sunt: laringo-traheita acuta, bronsita acuta, bronsita obstructiva acuta, bronsiolita acuta, pneumonia acuta. Bronsiolita acuta este cea mai obisnuita infectie a cailor respiratorii inferioare in copilarie si afecteaza in special copiii mici, sugarii. Infectiile virale de tract respirator inferior reprezinta o cauza importanta de morbiditate si mortalitate in patologia pediatrica.
Printre factorii care favorizeaza aparitia infectiilor respiratorii sunt:
- imunitatea scazuta, ce reprezinta un lant complex de reactii de aparare al intregului organism;
- vulnerabilitatea si imunitatea slabita, intalnite la copiii mai mici, in special la sugari;
- predispozitia la alergii, precum si existenta unor malformatii cardiace sau pulmonare, boli genetice, tulburari de deglutitie, reflux gastroesofagian;
- poluarea, aglomerarea, umiditatea excesiva in locuinte, mucegaiul, fumatul in locuinta, temperatura scazuta.
Nu este posibila prevenirea completa a infectiilor respiratorii. Totusi, riscul de infectie si riscul unei evolutii grave a unei astfel de infectii pot fi reduse la minim prin aplicarea urmatoarelor masuri:
- Se recomanda evitarea locurilor aglomerate si contactul cu persoanele care deja prezinta simptome.
- Este importanta aerisirea incaperilor.
- Igiena de zi cu zi are un rol important in acest sens, cum ar fi: spalatul pe maini cu apa si sapun in mod regulat, incercarea de a nu va atinge fata, in special in public, curatarea regulata a obiectelor care sunt adesea atinse, atat la locul de munca cat si acasa (cum ar fi manerul usilor, tastaturile, telefoanele, telecomenzile etc).
- Vaccinarea antigripala in sezonul rece protejeaza doar de infectia cu virus gripal, iar în acest sens este bine sa va sfatuiti cu medicul curant.
- Intarirea sistemului imunitar este benefica, astfel ca nu orice infectie respiratorie va avea o evolutie grava, fiind una din cele mai eficiente masuri contra imbolnavirilor la indemana oricarei persoane. Un sistem imunitar puternic fereste organismul de boli grave. Acest lucru se realizeaza prin consumul regulat de fructe si legume proaspete si bine spalate, alimente bogate in minerale si vitamine (in special vitamina C), de abia apoi administrarea de suplimente nutritive. Asperitatile vremii din zilele reci ale iernii afecteaza, cu diferite intensitati, organismul uman expus conditiilor aparute in evolutia factorilor climatici, dar in acelasi timp diferentele mari de temperatura de la o zi la alta afecteaza in mod negativ organismul uman, depasind capacitatea acestuia de adaptare. Mai puteti intari sistemul imunitar prin: petrecerea regulata a timpului in aer liber, o alimentatie sanatoasa si echilibrata, asigurarea unui somn suficient şi evitarea factorilor cauzatori de stres.
- Se recomanda respectarea masurilor profilactice si evitarea locurilor aglomerate in perioada de refacere a organismului dupa boala.
Infectiile respiratorii sunt adesea inofensive, dar uneori repetarea sau persistenta lor poate semnala existenta unei boli mai grave subiacente. Prin urmare, se recomanda consultarea unui medic specialist cand sunt prezente următoarele simptome:
- stare generala modificata (apatie, moleseala sau agitatie puternica, somnolenta chiar si dupa ce febra dispare);
- febra peste 39°C care nu cedeaza la antitermice sau persista mai mult de 3 zile;
- respiratie zgomotoasa, dificila;
- dureri de urechi, dureri de gat foarte mari;
- tuse persistenta, refuzul alimentatiei;
- varsaturi, aparitia unor eruptii pe piele - sau orice alt semn care ingrijoreaza.