Medicină internă - Ecografia Doppler de membre inferioare
O ecografie Doppler utilizează unde de sunet de înaltă frecvență pentru a măsura cantitatea de flux sangvin din artere și vene. Arterele, venele, împreună cu tot patul vascular (capilare, venule, arteriole etc) asigură circulația sângelui în întreg organismul uman. O circulație sangvină optimă este indispensabilă funcționării normale a tuturor organelor. Patologia vasculară este complexă și necesită investigații de specialitate.
Studiile privind fluxul vascular, cunoscute și ca studii de flux sanguin, pot detecta un flux anormal în interiorul unui vas de sânge.
Acest lucru ajută la diagnosticarea și tratarea unei varietăți de afecțiuni, cea mai frecventă este patologia trombotică, cu apariția trombozelor în diferite sectoare vasculare (apariția cheagurilor de sânge), precum și patologia aterosclerotică (depunerea plăcilor de aterom la diferite nivele arteriale) cu sau fără apariția trombozelor secundare.
Ecografia Doppler venos este o investigație importantă și necesară medicului cardiolog, internist, chirurg vascular, în conturarea unui diagnostic corect, mai ales înaintea stabilirii intervențiilor pe venele periferice. Cea mai frecventă situație este intervenția în cazul varicelor de membre inferioare, o patologie des întâlnită și uneori cu determinism genetic. Ecografia Doppler identifică locul comunicantelor pentru sistemul vernos profund şi superficial, comunicante care trebuie ligaturate de către chirurg, în caz contrar, varicele având tendința la recidiva.
Ecografia Doppler este o procedură neinvazivă, fără durere, care nu vă expune la radiații. Nu există riscuri asociate cu acest test, iar majoritatea oamenilor nu simt nici un disconfort în timpul procedurii.
Nu este necesară niciun fel de pregătire specială pentru ecografia de vase ale membrelor, pacientul poate mânca, bea și lua medicamentele în mod normal atât înainte cât și după aceasta.
Înregistrarea Doppler a fluxului venos permite punerea în evidența a opririi sau încetinirii fluxului sangvin, cauzate de prezența unui tromb (cheag) în interiorul venei examinate, eventual în cazul unei flebite (situație care asociază inflamație vasculară).
În patologia arterială, existența unei stenoze (îngustări) localizate într-o arteră provoacă o accelerare a fluxului sangvin în acest loc și o diminuare a fluxului arterial în aval de îngustare. Analiza curbelor înregistrate la diferite niveluri arteriale (carotidian, femural etc.) permite cunoașterea cu precizie a stării rețelei arteriale.
Ecografia Doppler de membre inferioare se recomandă la pacienții care prezintă dureri la nivelul membrelor inferioare la efort (de tip claudicație), sau chiar și în repaus, senzație de picioare reci sau la cei care au leziuni ulcerative la nivelul membrelor inferioare, pentru depistarea arteritei (îngustarea arterelor), a flebitei sau a insuficienței venoase.
Aceasta poate detecta îngustări, stenoze la nivelul vaselor, arterelor membrelor inferioare sau chiar obstrucții totale la acest nivel. Ecografia Doppler venos membre inferioare se recomandă la pacienții care prezintă simptomatologie de genul edeme la nivelul membrelor inferioare, mărire de volum a unuia dintre membrelor inferioare, durere, ulcerații, senzație de picioare grele.
Diagnosticarea precoce și corectă a patologiei vasculare este deosebit de importantă, atât în stabilirea metodei de tratament (medicamentos, chirurgical), precum și în prevenția apariției complicațiilor.