Medicina interna - Cum sa ne protejam in sezonul rece?
In fiecare an, odata cu scaderea temperaturilor sau cu alternanta frig/cald, creste pericolul imbolnăvirii si aparitia infectiilor respiratorii (viroza respiratorie, bronsita, pneumonie, reactivarea sinuzitelor etc.). Unele afecțiuni au cauza bacteriana, iar altele au cauza virala. Adesea, infectiile sunt localizate la nivelul capului, gatului si aparatului respirator. Infectiile respiratorii sunt mai frecvente la copii, batrani, gravide, dar și la cei cu afectiuni medicale cronice, categorii de persone considerate cu risc crescut de imbolnavire.
Exista o multitudine de factori predispozanti ce tin atat de stilul de viata, factori inconjuratori, cat si afectiuni medicale preexistente, printer acestea mentionam:
- malformatiile cardiace sau pulmonare;
- bolile genetice;
- predispozitia la alergii;
- imunitatea scazuta;
- tulburarile de digestie, refluxul gastroesofagian;
- umiditatea excesiva, mucegaiul;
- fumatul;
- poluarea;
- aglomerația.
Gripa este o boala infecțioasa de natura virala cauzata de diverse tulpini ale virusului gripal, care se modifica de la an la an si care pot da forme severe de boala, pana la deces. Gripa poate fi ușor confundata cu alte tipuri de infectii virale respiratorii.
Transmiterea gripei se face atat pe cale respiratorie, cat si prin contact direct. Virusul este prezent in secretiile eliminate prin stranut si tuse, dar si in saliva. Bolnavii de gripa sunt contagiosi de la 2 pana la 7 zile de la debutul simptomelor.
Statistica medicala arata ca, anual, se pot îmbolnavi de gripa intre 5-15% dintre adulti si 15-42% dintre copii, acest lucru nefiind de neglijat si aducand in prim plan preventia si anume, vaccinarea antigripala.
Prevenirea gripei:
- respectarea masurilor de igiena;
- evitarea spațiilor aglomerate;
- vaccinarea anuala cu vaccin antigripal.
Simptomele gripei pot fi de la usoare la grave, mai mult sau mai putin specifice:
- febra (temperatura peste 38°C);
- tuse, secretii nazale, dureri in gat etc.;
- dureri generalizate, in special dureri musculare;
- cefalee (durere de cap);
- frisoane;
- astenie fizica marcata.
In anumite cazuri este posibila aparitia unor complicatii grave chiar si la persoane ssnstoase infectate cu virusul gripal, de aceea este obligatorie prezentarea la medic.
- Evitati contactul cu persoanele bolnave. indepartati-va de persoanele care tusesc sau stranuta. Mentineti o distanta de cel puţin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa si evitati aglomeratiile sau reduceti timpul de contact cu o astfel de persoana. Daca vizitaţi sau ingrijiti o persoana bolnavă de gripa este recomandat sa purtati masca tot timpul cat sunteti impreuna in aceeasi incapere.
- Spalati-va sau dezinfectati-va frecvent mainile. Spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor va ajuta sa va protejaţi de virus. Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati.
- Evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura. Virusurile sunt transmise atunci cand o persoana atinge ceva care este contaminat cu germeni si apoi isi atinge nasul, ochii sau gura.
- Vaccinarea antigripala. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala, in primul rand, personalului medical, persoanelor peste 65 ani, persoanelor cu afectiuni cronice, gravidelor, dar si copiilor cu varsta peste 6 luni.