Ecografia Doppler o metodă utilă de diagnostic în patologia vasculară

Ecografia Doppler este o investigație imagistică non-invazivă, neiradiantă şi nedureroasă, realizată cu ajutorul ultrasunetelor, care presupune măsurarea vitezei fluxului sangvin din artere și vene, vizualizarea morfologiei acestora, precum și identificarea situațiilor patologice, cum ar fi prezența trombilor (a cheagurilor), prezenţa ateromatozei vasculare (prezența plăcilor ateromatoase la nivelul pereților arteriali). Ecografia Doppler se utilizează pe scara largă, se utilizează acolo unde există punctul de interes vascular, la nivelul membrelor superioare și inferioare, la nivelul cordului, cervical, abdominal etc.

Ecografia Doppler este o metodă care nu necesită pregătire când este efectuat asupra membrelor superioare, inferioare sau la nivel cardiac. În cazul unei ecografie Doppler pentru zona abdominală, pacientul va ține un regim câteva zile înainte de examinare, care presupune restricționarea meselor pe bază de lapte, carne și legume.

Ecografia Doppler este prescrisa în speță de medici cardiologi, interniști și neurologi, dar prezinta utilitate în orice specialitate medicală. Rezultatul acestei investigații poate da verdictul în cazul tratamentului unui pacient, care poate fi medicamentos sau chirurgical.

Nu există o durată standard pentru ecografia Doppler. Timpul în care se desfășoară procedura depinde de foarte mulți factori: de zona examinată, de experiența examinatorului și de patologia pacientului. În principiu, o ecografia Doppler durează între o jumătate de oră și o oră.

Tipurile de ecografii Doppler:

  • Ecografia Doppler carotidiană este recomandată pacienților care prezintă ca simptomatologie: amețeli, vertij, tulburări de echilibru sau pierderi ale stării de conștientă, dar și la cei care au avut deja un accident vascular cerebral în antecedente, sau infarct miocardic. Aceasta poate detecta ateromatoza carotidiană în diferitele sale stadii de evoluție, de la îngroșarea peretelui vascular (îngroșare a intimei), până la placa de aterom fără stenoze semnificative sau chiar stenozele carotidiene semnificative. În neurologie, ecografia Doppler se poate folosi pentru examinarea arterelor cervicale, adică artera carotidă internă, externă, comună și vertebrală și pentru depistarea unor afecțiuni precum stenoza, tromboza, sau ateroscleroza. Larg răspândită este și examinarea vaselor intracerebrale - Dopplerul transcranian.

  • Ecografia Doppler de artere ale  membrelor inferioare se recomandă la pacienții care prezintă dureri la nivelul membrelor inferioare la efort sau chiar și în repaus (fenomene de claudicație), senzație de picioare reci sau la cei care au leziuni ulcerative la nivelul membrelor inferioare. Aceasta poate detecta îngustări, stenoze la nivelul vaselor, arterelor membrelor inferioare sau chiar obstrucții totale la acest nivel.

  • Ecografia Doppler venos ale membrelor inferioare – recomandată pacienților cunoscuți sau nu cu insuficiența venoasă cronică sau varice la nivelul membrelor inferioare, care se confruntă cu edeme la nivelul acestora, cu mărirea circumferinței membrului inferior, durere, ulcerații, senzație de picioare grele. Investigația detectează insuficiența venoasă sau prezența de trombi vechi sau recenți (cheaguri de sânge la nivelul venelor), așa numita tromboză venoasă, o afecțiune care poate fi fatală atunci când nu este diagnosticată la timp.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon