Ecocardiografia sau ecografia cardiacă - când este recomandată și ce presupune

Ecocardiografia, ecografia cardiacă sau ecografia Doppler de cord este una dintre cele mai importante tehnici noninvazive, ultrasonografice, de a diagnostica, manageria sau urmări bolile de inimă. Este o investigație cu acces facil, care se poate realiza la patul pacientului, este nedureroasă și oferă rezultate în timp real. Investigația poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.

Ecocardiografia este recomandată dacă există semne sau simptome de afecțiune cardiacă cum ar fi sufluri cardiace, lipsa de aer (dispnee), prezenta de edeme, dureri retrosternale cu caracter anginos (angina pectorală). Această investigație se mai poate efectua și în alte situații, cum ar fi: tulburări de ritm cardiac (aritmii), dureri în piept inexplicabile sau cu debut recent, prezența unui defect congenital cardiac, istoric de infarct, istoric de febră reumatică, antecedente heredocolaterale (familiale) de boli cardiace.

Cardiomegalia are diferite cauze cum ar fi hipertensiunea arterială, insuficiența valvulară, insuficiența cardiacă. Cu ajutorul ecocardiografiei se poate evalua dimensiunea cordului, dimensiunea atriilor și ventriculilor, grosimea septurilor interatriale, interventriculare, precum și grosimea pereților cordului, afectarea miocardului care poate fi tradusă prin scăderea funcției de pompă, afecțiuni valvulare, afecțiuni congenitale, tromboze sau tumori intracardiace, care prin fragmentare pot duce la accident vascular cerebral sau infarct miocardic.

Cu ajutorul ecocardiografiei se pot evalua componentele dinamice ale inimii, structura, mărimea mușchiului inimii, viteza fluxului de sânge prin cele patru valve (Mitrala, Tricuspida, Aorta, Pulmonară). Se pot evalua acumulări de lichide în spațiile pericardice sau în cazurile grave se poate estima extensia infarctului miocardic precum și complicațiile grave ale ischemiei miocardice, precum insuficiența cardiacă, ruptura mușchiului cardiac sau ruptura valvulară.

Investigația include obligatoriu examinarea Doppler continuu pulsat și color. Orice evaluare cardiovasculară trebuie să conțină examenul ecocardiografic. Acesta contribuie la precizarea diagnosticului bolii cardiace, permite diferențierea de alte boli cu simptome sau semne asemănătoare, permite aprecierea severității afectării cardiace, este un element hotărâtor în atitudinea terapeutica ce poate fi conservatoare, adică de urmărire a evoluției bolii în timp sau de rezolvare imediata prin proceduri speciale intervenționale percutane, chirurgicale, implantarea unor dispozitive sau proceduri mixte.

Ecografia Doppler este o tehnologie prin care se poate estima viteza fluxului sanguin prin diferența de frecvență emisă de particulele în mișcare. Sunt multe feluri de Doppler utilizate în medicină, dar în ecografia cardiacă este folosită în special pentru a evalua viteza sângelui care circulă prin orificiile valvulare. Ulterior, medicul calculează gradientul presional dintre doua cavități adiacente și poate trage concluzia despre mărimea sau gradul de stenoză sau îngustare a orificiului valvular.

Ecocardiografia este realizată de medici specialiști cu competență în ecografie, în cabinetul medicului respectiv, într-o cameră de gardă, o policlinică sau în mediu intraspitalicesc.

Efectuarea unei ecocardiograme presupune:

  • Pacientul va sta în decubit dorsal (întins pe spate) sau în decubit lateral stâng.
  • Medicul ecografist va aplica un gel special pe o sondă ultrasonografică specială, pe care o va mișca peste zona pieptului.
  • Undele de sunet de înaltă frecvență vor genera imagini ale inimii și valvelor.
  • Mișcările cardiace pot fi vizualizate pe un ecran video; se poate vizualiza în tandem și înregistrare electrocardiografică (aparate ecografice de înaltă performanţă).
  • Imaginile captate pot fi transformate într-o înregistrare video sau o fotografie.
  • Imaginile pot fi vizualizate în timp real, în timpul testului.

Nu există riscuri asociate cu efectuarea unei ecografii cardiace. Aceasta reprezintă o investigație noninvazivă, neiradiantă, de rutina în anumite situații, dar care oferă informații prețioase în stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.618" N, 26° 3' 6.0084" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon