Medicina muncii - Acordarea primului ajutor in cazul arsurilor chimice

Arsura chimica este consecinta contactului direct cu celulele vii, al unor agenti chimici, caustice sau corozive (substante acide, baze sau anhidride care intra in reactie chimica cu efecte termice).

Agentii cel mai des intalniti includ: acidul sulfuric, care se gaseste in produsele de curatat toaleta, hipocloritul de sodiu din produsele de inalbire si hidrocarburile halogenate, cum sunt cele din produsele de indepartat vopseaua. Acidul fluorhidric poate produce rani foarte adanci, care nu dor decat la un anumit timp de la expunere. Acidul formic poate produce descompunerea unui număr important de globule roșii.

ATENTIE! Nu incercati sa neutralizati substanta chimica cu o alta substanta chimica, exista posibilitatea ca la combinarea substantelor sa se elibereze caldura ce poate provoca alte leziuni.

Etapele acordarii primul ajutor sunt:

  • Se va solicita ajutor medical specializat, apeland la 112, descriind produsul chimic (recipientul cu produsul chimic se va pastra pentru identificare), si locul accidentului.
  • Inaintea acordarii primului ajutor trebuie sa ne asiguram ca purtam manusi de unica folosinta, sterile.
  • Se vor indeparta hainele contaminate ale victimei.
  • In cazul in care substanta chimica este in stare solida sau uscata, se va inlatura de pe piele, fara a intra in contact cu substanta chimica. Arsurile produse de substante chimice corozive, precum acizii tari sau bazele, sunt intotdeauna grave, deoarece aceste substante chimice continua sa "arda" cat timp raman pe piele. Pentru a diminua efectele lor corozive, indepartati imediat substantele chimice, astfel:
  • Spalati imediat cu apa rece din abundenta zona arsa, pentru a indeparta substantele chimice.
  • Daca este vorba despre substante chimice uscate precum varul, atunci acestea trebuie indepartate rapid prin periere usoara cu comprese uscate, inainte de a spala cu apa rece.
  • Dupa indepartarea prin spalare a substantelor chimice, continuati primul ajutor pentru arsura termica prin a aplica comprese reci sau prin introducerea suprafatei de piele expusă caldurii sub jet continuu de apa incălzita la 24-28 °C, timp de 10 - 20 minute. Zona din jurul arsurii se va curata usor folosind o compresa sterila uscata. Fac excepție de la aceasta regula arsurile cu oxid de calciu (oxid de calciu) acesta reactionand violent cu apa, cu degajarea unei cantitati mari de caldura. In aceste cazuri, intai se sterge locul cu comprese sterile, uscate, apoi se badijoneaza cu alcool si numai dupa aceea se poate spala si cu apa.
  • Daca arsura s-a produs la nivelul ochilor iar substanta chimica este solida, atunci indepartarea particulelor ramase la nivelul ochiului se va face cu coltul unei comprese sterile. Ochiul si fata interna a pleoapei se vor spala cu apa timp de 15 minute. Desprindeti pleoapa de ochi pentru a permite apei sa curete bine zona. Ochiul lezat se va acoperi cu un pansament pentru ochi.

 

RODOCTOR MEDICAL CENTER organizeaza instruire de prim ajutor, in conformitate cu Legea nr 319/ 2006 a Securitatii si Sanatatii in Munca. Instruirile de prim ajutor sunt personalizate in functie de profilul de activitate al instituției. Instruirea de prim ajutor este realizata de medicul de medicina muncii cu dubla specialitate de medicina interna. Structura acestora cuprinde: o parte teoretica si o parte practica.

Emplacement

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
Roumanie
44° 26' 0.7296" N, 26° 3' 6.1236" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon