Medicina interna - Insuficienta venoasa cronica si varicele membrelor inferioare

Venele sunt vase sangvine care asigura circulatia sangelui spre inima, existand doua sisteme venoase principale:

  • Venele brahiocefalice sunt doua vene mari care se unesc si formeaza vena cava superioara, avand functia de a aduce sange dezoxigenat de la cap, gat si membrele superioare ale corpului spre atriul drept.
  • Venele iliace comune sunt doua vene principale care se unesc pentru a forma vena cava inferioara avand functia de a aduce sange dezoxigenat de la membrele inferioare si regiunile inferioare ale corpului spre atriul drept.

Boala varicoasa reprezinta una dintre cele mai intalnite boli si afecteaza peste jumatate din populatia adulta, indiferent de sex sau de varsta. Meseriile care impun pozitia in picioare pentru mult timp favorizeaza aparitia varicelor (vanzatori, frizeri sau coafeze, brutari etc). Suprasolicitarea gambelor, prin statul indelungat in picioare (pozitie ortostatica prelungita) exercita presiune mare asupra venelor si ingreuneaza circulatia sangelui dinspre picioare spre inima. Venele, spre deosebire de artere, isi mentin functia prin participarea muschilor (ai membrelor inferioare, daca ne referim la acest teritoriu), prin contractia lor, sangele fiind impins catre sistemul venos principal si in final spre vena cava inferioara.

Insuficienta venoasa cronica este o afectiune prin care sangele nu este transportat corespunzator spre inima fiind o afectiune ale venelor superficiale sau profunde, care necesita tratament indelungat, deoarece progreseaza de-a lungul timpului. Fara un tratament adecvat, insuficienta venoasa cronica se poate complica cu tromboza venoasa profunda sau superficiala si, mai grav ca si complicatie, cu embolism pulmonar care poate duce chiar la deces.

Sangele care este transportat in organism de la inima spre tesuturile periferice prin artere si se intoarce inapoi prin vene, astfel ca circulatia prin vene se desfasoara intotdeauna in sens ascendent, valvele venoase fiind cele care asigura acest flux al sangelui de jos in sus. Cand valvele venoase nu se mai inchid corespunzator, ele nu se mai pot opune circulatiei descendente a sangelui si acesta se intoarce inapoi la tesuturile periferice, provocand insuficienta venoasa cronica, cu existenta unei presiuni hidrostatice mari in tesuturi.

Boala varicoasa se manifesta prin:

  • amorteli dureroase, crampe si senzatie de greutate la nivelul picioarelor;
  • prurit (mancarime) si furnicaturi;
  • durerea se accentueaza la statul in picioare, ameliorandus-se cand picioarele sunt ridicate;
  • umflarea picioarelor (aparitia edemelor), aparitia evidenta a cordoanelor varicoase la nivelul membrelor inferioare. Aceasta afecteaza mai ales venele superficiale, aflate mai aproape de tegument.
  • apariția eritemului sau a crampelor nocturne la nivelul membrelor inferioare.
  • eritem (roseata) pe picioare, glezne;
  • pielea isi schimba culoarea in jurul gleznelor, a gambelor, ducand pana la pigmentarea in nuante inchise, maronii, pielea de pe picioare si glezne se ingroasa (dermatita ocra);
  • apar varice superficiale vizibile;
  • tumefactia gambei, gleznei sau a intregului membru inferior;
  • in cazurile severe, pot aparea ulceratii la nivelul picioarelor, in special la nivelul gleznei, fiind principala complicație a acestor afecțiuni. Factorii de risc pentru aparitia ulcerelor varicoase includ lipodermatoscleroza, un istoric de ulcere, precum si timpul scurs de la aparitia primului ulcer varicos in ultimii doi ani.

 

Principalii factori care favorizeaza aparitia varicelor membrelor inferioare sunt:

  • Varsta - odata cu inaintarea in varsta, venele isi pierd din elasticitate. Capacitatea acestora de a se contracta si de a permite sangelui sa circule in sens unidirectional scade din ce in ce mai mult, favorizand aparitia varicelor;
  • Teren genetic - una din principalele cauze a aparitiei bolii se refera la factorii ereditari. Daca boala varicoasa este prezenta in familie, atunci riscul de imbolnavire este mai mare;
  • Sexul - femeile prezinta un risc mai mare de imbolnavire decat barbatii;
  • Obezitatea;
  • Sarcina – in perioada sarcinii presiunea exercitata de fat asupra regiunii abdominale si pelvine ingreuneaza fluxul venos, Femeile gravide au parte de schimbari hormonale majore si astfel presiunea de la nivelul venelor poate creste putand declasand aparitia varicelor;
  • Hipertensiune arteriala;
  • Ridicatul greutatilor;
  • Sedentarism;
  • Constipatie cronica;
  • Inaltimea - riscul este mai ridicat la persoanele inalte;
  • Statul in picioare sau pe scaun pentru perioade lungi de timp.

 

Primul pas in diagnosticarea si tratarea varicelor este vizita la un medic specialist, insa este foarte important să actionam prin preventie sau tratament inca de la primele simptome, astfel remisia va fi mult mai rapida.

Medicul specialist este singurul care poate determina gradul afectiunii, riscurile si poate prescrie tratamentul corect.

De obicei varicele sunt diagnosticate de catre medic prin aspectul lor. Acesta examinează membrele inferioare, in timp ce stati in picioare, pentru a verifica orice semne de umflare a venelor si va va solicita sa descrieti orice fel de durere aparuta si daca exista situatii care agraveaza simptomele varicelor.

Pentru investigarea venelor varicoase sunt utilizate in mod special:

  • Ecografia Doppler - procedura nedureroasa care foloseşte unde sonore de inalta frecventa pentru a oferi imagini color ale structurii venelor. Cu ajutorul acestei investigatii se poate masura si viteza de curgere a sangelui. Testul Doppler - furnizeaza informatii despre diametrul venelor bolnave si indicii despre cat de bine functioneaza valvele. De asemenea, testul Doppler poate fi folosit si pentru a verifica prezenta cheagurilor de sange in vene.

Location

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, Policlinica APACA, Corp G, Parter, Cabinet 23A
Bucuresti, Sector 6
Romania
44° 26' 0.78" N, 26° 3' 6.066" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon